Lantionpohjan fysioterapia

 

Lantionpohjan fysioterapia on lantion alueeseen erikoistunutta fysioterapiaa, joka toteutetaan aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden, voimavarojen ja tavoitteiden mukaisesti. Terapia ei keskity vain lantion alueeseen, sillä lantionpohja moniulotteisena rakenteena osallistuu moniin toimintoihin kehossa; kuten esimerkiksi ryhtiin ja asennonhallintaan, purentaelimistöön, seksuaalitoimintoihin ja hengitykseen.

Lantionpohjan fysioterapiassa oleellista on tietoisuus omasta kehosta sekä lantionpohjan toiminnasta. Edellä mainitusta on hyötyä kaikille ikään, sukupuoleen ja elämäntilanteeseen katsomatta. Esimerkiksi urheilussa ja äänenkäyttöä vaativissa töissä ja ammateissa lantionpohjan fysioterapialla voi olla vaikuttavia tuloksia. 

Fysioterapiaan voi sisältyä muun muassa:

– Lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisy ja kuntoutus

– Selän ja lantion alueen kiputilojen hoito

– Gynekologisten laskeumien ennaltaehkäisy ja kuntoutus

– Virtsan- ja ulosteenkarkailun ennaltaehkäisy ja kuntoutus

– Liikkumisen ohjaus raskausaikana ja synnytyksen jälkeen

– Treeniohjelmat kotiin – ja/tai kuntosalille sekä urheilijoiden lajikohtaiset oheistreenit ym

– Erkauman ennaltaehkäisy ja kuntoutus

– Arvenkäsittely ja itsehoito (sektio, episiotomia, repeymät)

– Liitoskipujen hoito ja ennaltaehkäisy

– Kinesioteippaus & tukivöiden käytönohjaus

– Synnytykseen valmistautuminen ja palautuminen synnytyksen jälkeen

– Fysioterapeuttinen jälkitarkastus

– Ultraääni- ja/tai sisätutkimus (asiakkaan toivoessa)

– Manuaaliset käsittelyt ja hieronta (esim purentalihasten tutkiminen ja hoito)

– Seksuaalitoimintoihin liittyvät asiat kuten yhdyntäkivun hoito

 

Olet tervetullut vastaanotolleni kaikissa elämän vaiheissa, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Vastaanotollani hoidan myös SERI-taustaisia asiakkaita. Tavoitteeni ammattilaisena on luoda sinulle turvallinen tila ja aika keskittyä sinun hyvinvointiin ja sitä lisääviin tekijöihin voimavarasi huomioiden.

 

Hieronta, äitiyshieronta
+ lahjakortit

 

Hieronta on mitä rentouttavin lahja itsellesi tai läheisellesi. Lahjakortin palveluihini voit ostaa laittamalla minulle spostia info@pelvicfysio.fi

Hieronnan tavoitteena on rentouttaa ja hemmotella sinua kokonaisvaltaisesti samalla kun hoidetaan yksilöllisesti mahdollisia kipu- ja jännitystiloja sekä myös mahdollista turvotusta. 

Raskausajan hieronta auttaa odottajan kehoa ja mieltä rentoutumaan. Hieronnasta voi saada apua erilaisiin kiputiloihin, kuten liitos-, selkä,- pakara kuin niska-hartiaseudun kiputiloihin. Raskaushieronta voi myös toimia synnytykseen valmistavana hoitona, lievittäen stressiä ja jumeja, vilkastuttaen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa sekä vähentäen stressiä.

Synnytyksen jälkeinen hieronta on äidin oma hetki. Olet tervetullut vastaanotolle toki myös vauvan kanssa. Hieronnan tavoitteena on auttaa kehoa palautumaan synnytyksestä ja pikku-lapsiajan ergonomian haasteista esim vauvan ruokintaan ja kantamiseen liittyen. 

Hieronta rentouttaa koko kehoa, mutta hieronnassa voidaan keskittyä myös erityisesti toiveidesi mukaan esimerkiksi selän- ja niskahartiaseudun alueisiin.

TMD-fysioterapia ja purentalihasten hieronta

 

Purentalihasten hieronnalla voidaan helpottaa pään- ja leuan alueen kiputiloja. Purentalihasten hieronnassa purentalihaksia käsitellään ulkoisesti sekä yksilöllisen tarpeen mukaan suun sisäpuolelta. Lisäksi hieronnassa voidaan käsitellä niska-hartiaseutua, kallonpohjaa sekä pään,- kaulan ja kasvojen aluetta.

TMD-fysioterapia on purentaelimistön kipuun ja toimintahäiriöihin (temporomandibular disorders) erikoistunutta fysioterapiaa. TMD:n tavallisimpia oireita ovat leukanivelten tai puremalihasten kipu, leukaniveläänet, leukojen väsyminen ja jäykkyys, suun rajoittunut avaaminen ja alaleuan liikehäiriöt. Muita oireita ovat mm. päänsärky, kasvokipu ja korvakipu. TMD-vaivat ovat yleisiä ja ne ovat hammassäryn jälkeen tavallisin suun ja kasvojen alueen kiputila. 

Pään ja leuan alue tuntuvat usein aamuisin kipeiltä, jos hampaiden narskuttelu eli bruksaus tai hampaiden yhteen pureminen on voimakasta yöllä. Päivä-ja/tai yöbruksaamisen seurauksena myös niska-ja hartiaseudulle voi tulla erilaisia kiputiloja. Myös puhe- ja esiintymistyötä tekeville purentalihasten käsittely voi olla todella tarpeellinen hoitomuoto työkyvyn ylläpitämisessä. Hieronnan yhteydessä ohjaan sinulle tarvittaessa kotiharjoitteet itsehoitoon yksilöllisen tilanteesi mukaisesti. 

 

Äitiysfysioterapia

 

Äitiysfysioterapia on fysioterapian erikoistumisala, joka keskittyy tukemaan äitejä äitiyden eri vaiheissa. Äitiysfysioterapiaan voi tulla raskautta suunnitellessa, raskauden kaikissa vaiheissa sekä synnytyksen jälkeen, olipa synnytyksestä vuosia. 

Äitiysfysioterapian ensikäynti kestää 75 minuuttia, jolloin äidillä on aikaa keskustella rauhassa alaan erikoistuneen ammattilaisen kanssa. Käynnin tarkoitus on tukea ja auttaa äitiä voimaan ja jaksamaan arjessaan paremmin huomioiden äidin tavoitteet, toiveet ja voimavarat.

Äitiysfysioterapia -käynnin sisältö suunnitellaan ja toteutetaan aina yksilöllisesti sinun tavoitteiden mukaisestiVastaanotolla keskivartalon ja lantionpohjan tutkimisessa sekä harjoittelun tukena voidaan hyödyntää ultraäänilaitetta sekä lantionpohjan sisätutkimusta. Nämä toteutetaan aina vain asiakkaan suotumuksesta, eikä mitään tutkimus ole pakollinen/vakio.

 

Milloin varata aika äitiysfysioterapiaan?

Äitiys- tai lantionpohjanfysioterapiaan tullessa sinulla ei tarvitse olla mitään tiettyä tulosyytä tai diagnoosia. Voit tulla vastaanotolleni lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. 

Vastaanotolle saa tulla keskustelemaan omaan vointiin ja kehoon liittyvistä kokemuksista, ajatuksista ja kysymyksistä luottamuksella yhdessä alaan erikoistuneen ammattilaisen kanssa. 

Voinko tulla äitiys- tai lantionpohjan fysioterapiaan jos minulla on myös haasteina purentaelimistössä?

Purentalihakset ovat yhteydessä lantionpohjan lihaksiin sidekudoskalvojen eli faskioiden kautta. On hyvä tiedostaa, että niin kipu kuin stressi voivat osaltaan lisätä lihasten jännitystä koko kehossa, kuin myös aiheuttaa/lisätä hampaiden yhteen puremista tai narskuttelua, mikä taas voi lisätä kireyttä ja toimintahäiriöitä myös lantionpohjassa.

Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapiaan voi ja kannattaa hakeutua, jos kokee haasteita purentaelimistön kanssa. 

 

Fysioterapeuttinen jälkitarkastus

 

Fysioterapeuttinen jälkitarkastus on synnyttäneille äideille suunniteltu palvelukokonaisuus, joka kestää 90 minuuttia. Palvelu täydentää neuvolan tarjoamaa synnytyksen jälkeistä tarkastusta, jonka tekee lääkäri, kätilö tai terveydenhoitaja. 

 

 

Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa pääset keskustelemaan alaan erikoistuneen ammattilaisen kanssa mieltäsi askarruttavista kysymyksistä. Käynnin tarkoitus on tukea ja auttaa raskausajasta ja synnytyksestä palautumisessa äidin tavoitteet, toiveet ja voimavarat huomioiden.

 

 

 

Fysioterapeuttinen jälkitarkastus -käynti sisältää esitietolomakkeen pohjalta toteutetun haastattelun sekä kattavan arvion synnyttäneen toiminta- ja suorituskyvystä. Käynnillä voimme hyödyntää ultraääntä ja lantionpohjan sisätutkimusta. Fysioterapian sisältö suunnitellaan ja toteutetaan aina yksilöllisesti sinun tavoitteiden mukaisesti. 

 

Fysioterapeuttinen jälkitarkastukseen voi sisältyä muun muassa: 

– Keskustelu raskausajasta, synnytyskokemuksesta ja alkuvaiheen palautumisesta

– Lantionpohjan hyvinvoinnin rutiinien läpikäynti

– Lantionpohjan tutkiminen (ultraääni- ja sisätutkimus asiakkaan toivoessa)

– Erkauman/keskivartalon toiminnan tutkiminen ja kuntoutus

– Arpien hoito ja itsehoito-ohjeet

– Peruspilareiden kuten hengitys, asento ja syvien tukilihasten aktivoinnin ohjaus

– Liikkumisen ja ergonomian ohjaus synnytyksen jälkeen (esim. lajikohtaisiin treeneihin palaamisen suunnittelu)

– Selän ja lantion alueen kiputilojen hoito

– Lantionpohjan toimintahäiriöiden kuten virtsankarkailun tai gynekologisten laskeumien ennaltaehkäisy ja kuntoutus

– Yksilöllisen fysioterapiasuunnitelman laatiminen

– Seksuaalisuuteen liittyvät asiat

Milloin varata aika fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen?

Käynnille voit tulla heti kun se itsestä tuntuu hyvälle, ja pääset lähtemään liikkeelle kotoa. Sinun ei tarvitse odottaa neuvolan jälkitarkastusta, vaan voit halutessasi varata ajan myös ennen tätä. Mikäli et ole käynyt äitiysfysioterapiassa aiemmin, voi olla hyödyllistä tulla käynnille melko piankin synnytyksen jälkeen. Takarajaa käynnille ei kuitenkaan ole. 

Huomioithan, että yksilöllinen ohjaus on tärkeää palautumisen tukemisen sekä oireiden ja vaivojen ennaltaehkäisyn kannalta, eli voit tulla vastaanotolle myös vaikkei sinulla erityisiä oireita olisikaan. Mikäli toivot, että käynnillä tutkitaan lantionpohjan tilannetta sisätutkimuksella on hyvä odottaa jälkivuodon loppumiseen saakka. Lämpimästi tervetuloa panostamaan tärkeimpään, eli äidin hyvinvointiin!

 

Synnytysvalmennus

 

Synnytysvalmennuksessa (90min) opit konkreettisia keninoja, joita hyödyntää synnytykseen valmistautumisessa sekä synnytyksen aikana. Valmennukseen voit tulla yksin tai mahdollisen tukihenkilön kanssa. Valmennuksessa käydään esitietolomakkeen pohjalta synnyttäjän ja mahdollisen tukihenkilön mielen päällä olevia asioita läpi vapaasti keskustellen. 

 

Fysioterapeuttisessa synnytysvalmennuksessa voidaan käydä läpi mm. seuraavia teemoja:

– Miten valmistautua synnytykseen? Miten tukea omaan kehoon luottamista ja rentoutumista?

– Synnytyksen käynnistyminen ja alkuvaiheen kivunlievityskeinot kotona

– Aktiivinen synnytys ja lääkkeettömät kivunlievityskeinot

– Tukihenkilön rooli

– Synnytystoivelistan kirjoitus ja läpikäynti

– Ensihetket/viikot synnytyksen jälkeen

 

Milloin tulla fysioterapeuttiseen synnytysvalmennukseen?

Voit/te tulla missä tahansa vaiheessa raskautta. Yleisimin valmennukseen tullaan rv 30-36 välillä. Mikäli odottaja ei ole aiemmin käynyt äitiysfysioterapiassa, voi olla hyödyllistä tulla ensin äitiysfysioterapian ensikäynnille (75 min) ja käynnin yhteydessä miettiä mahdollisen synnytysvalmennuksen ajankohtaa.

 

Verkkovalmennukset ja lahjakortit äideille

 

Mamazenin verkkovalmennukset on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa. Saatavilla tällä hetkellä PREGNANT MAMA– ja POSTPREGNANT MAMA -valmennukset, joihin voit tutusta tarkemmin Mamazenin verkkosivuilla.

Valmennuksien ostoon voit hyödyntää liikuntaetuja (EdenredSmartum, Eazybreak ja Epassi).

Mamazenin valmennuksiin voit ostaa myös lahjakortin. Antamalla Mamazenin valmennuspaketin lahjaksi annat mitä tärkeimmät työkalut kehon huoltamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sinulle tärkeälle ihmiselle.

 

äitiysliikuntavalmennus_verkkovalmennus_mamazen
Äitiysfysioterapia äitiysliikunta äitiysvalmennus TMD-fysioterapia verkkovalmennus lantionpohjanfysioterapia fysioterapia äitiysvalmennus liitoskipu selkäkipu raskausajan liikunta synnytyksenjälkeinen liikunta Äitiys- ja lantionpohjanfysioterapeutti Johanna Tossavainen Pelvicfysio mamazen.fi Purentalihashieronta äiityshieronta raskausajanhieronta lahjakortti babyshowerlahja lahja äidille lahja raskaana olevalle

Yksityistunnit ja asiantuntijaluennot

 

Etsitkö yksityistilaisuuteen kuten polttareihin tai babyshowereihin ohjelmaksi lantionpohjan workshoppia tai liikuntaan tai rentoutumiseen liittyvää yksityistuntia? Ota yhteyttä, niin mietitään teidän toiveiden mukainen kokonaisuus!

Etsitkö asiantuntijaksi äitiys- ja lantionpohjanfysioterapian ammattilaista haastateltavaksi, kouluttamaan tai muuhun tapahtumaan. Soita tai laita sähköpostia!

 

Sisällöntuotanto ja kaupalliset yhteistyöt

Etsitkö yrityksellesi sisällöntuottajaa ja yhteistyökumppania? Ota rohkeasti yhteyttä, niin mietitään teille sopivin kokonaisuus! 

 

sisällöntuotanto_ammattilaisille_äitiysfysioterapia
Anatominen 3d-klitorismalli

Anatomiset 3D-mallit

 

Hei ammattilainen! Kaipaatko somekäyttöön, vastaanotolle ja/tai koulutuksiin anatomista 3D-klitorismallia? Tiedustelut ja tilaukset sähköpostitse tai instagramin DM:n kautta.

Seuraa somessa